March 29, 2010

VIDEO o0O VIDEO

Posted in Uncategorized at 5:10 pm by muaizul

Salam to all…

masih igt lagi ttg group projek kitorang???? Ala pasal video yg bertajuk “Cinta Infiniti” tu…igt x??? Nk tgk hasilnya, tunggu post yg seterusnya…hehe

Advertisements

~ASSURE MODEL and Teaching Aids~

Posted in Uncategorized at 4:04 pm by muaizul

Salam to all…

Post kali ni nk bgtahu sket psl tugasan kedua yang kena kitorang buat…kitorang kena sediakan teaching aids atau alat bantu mengajar(ABM) berdasarkan satu model pembelajaran…kami telah sepakat memilih model ASSURE dan menyediakan ABM untuk topic Acid and Base…dan inilah hasilnya….

Developing The Learning And Teaching Aids for Chemistry Subject by ASSURE model

(Topic: Acid and Base)

ANALYSE LEARNER

-General Characteristics (Descriptions of the class as a whole ; for examples the number of students,grade or age level, gender, socioeconomic factors,cultural/ethnic/or types of diversity)-Entry competencies

(Description of the types of knowledge of the learners)

-Lerning styles

(Description of the learning stylistic preferences of the individual members of the class : such as visual, auditory, and tactile/kinesthetic

1) Form 4 students

2) 30 students

3) 16 years old girl and boys student

4) Various of ethnic group; Malay, Chinese and  Indians students

5) Students only have poor prior knowledge about acid and base

6) Verbal, Logical, Structured learning styles

STATE OBJECTIVES

– Statements describing what the learner will do as a result of instruction.

There is a guide to state objective using ABCD’s

-Audience :  Form 4 of Science class

-Behaviour to be demonstrated : acid and base properties

-Conditions under with behaviour will be observed :during a simple quiz at the end of the class

-Degree to which the learned skills are to be mastered :Able to differentiate between  acid and base

At the end of the lesson, students should be able to:

1) To state the meaning the acid and base

2) To differentiate the physical properties of acid and base

3) To State the use of acid and base in daily life

SELECT INSTRUCTIONAL METHODS, MEDIA AND MATERIALS

-This is the step where the Instructor will build a bridge between the audience and the objectives. You need to decide what method you will primarily use: a lecture, group work, a  field trip, etc. What media you will use: photos, multimedia, video, a computer? Are you using store bought materials, getting an outside resource to provide materials, modifying something you already have, or making something from scratch?

We choose to use :

1) Charts

2) Pictures

– Orange fruit

– Toothpaste

3) Handouts

-short notes

-exercise

4) Model of acid’s molecule

UTILIZE MEDIA AND MATERIALS

REQUIRE LEARNERS PARTICIPATION

Steps before teaching

-Steps in teaching

-Preview the material

-Prepare the material

-Prepare the learners(Give them the overview about the learning and teaching process that they will be facing

-Provide the learning experience

Steps before Teaching

1) Prepare, preview and test all of the materials(charts, pictures, model  and handouts) before enteringthe class.For the handouts, we should copy it more than the number of students.

2) Prepare the environment. Choose the suitable space forthe learning  and teaching process (classroom). Students willbe divide into 6 groups , Group A,B,C,D,E,F and G(5 person in a group).

Steps in Teaching

STAGES / STEPS SUGGESTED ACTIVITIES
Introduction
  1. Teacher show to student 2 pictures which contains a picture of orange fruit and toothpasted.
  2. Teacher ask the student about the properties of both orange and toothpaste and their opinion on how it related with today lesson.
  3. Teacher call 2 student to answer.
  4. Teacher correct students answer and gives the topis of the day i.e “ Acid and Base”
Developement
  1. Teacher state the meaning of acid and base.
  2. Teacher give example of acid and base.
  3. To gives more understanding to the student, teacher show a model of acid’s molecule to the students.
  4. Teacher explains to students the equations of ionisation for acid and base  in water.
  5. In the group devided earlier, teacher asks student to discuss within the group member and do some exercise on the handout given.

10.  Teacher discuss and correct student answer.

11.  Teacher describes physical properties of acids and bases.

12.  To clear student understanding, teacher show 2 chart about the physical properties of acid and bases.

13.  Teacher devided the student into 2 major group. Group Alpha contain all the members from group A,B and C meanwhile Group Beta contain all members from group D,E,and F.

14.  Teacher asks the member of Group Alpha to discuss and find the uses of acids in their daily life meanwhile Group Beta to discuss the uses of bases in their daily life.

15.  Teacher and students discuss the answer and teacher gives the correct answer.

Closure 16.  Teacher revised back all the knowledge that being told today.

17.  Teacher reminded the student about some keywords that has being learned today.

18.  Teacher give to all student handout containing short notes and question about today topic for their assessment.

EVALUATE AND RISE

-Describe how you will, in the future, measure whether or not the lesson objectives were met.  Were the media and the instruction effective?

-Evaluate students performance

-Evaluate media components

-Evaluate instructor performances

  1. Evaluate student performances by :

-ask them the questions to determine whether they understand the learning process or not.

2.   Evaluate the aid of teaching components

i) Charts

ii) Pictures

– Orange fruit

– Toothpaste

iii) Handouts

-short notes

-exercise

iv) Model of acid’s molecule

3.   Evaluate instructor performances

-ask the comment from the students about :

* the teacher’s behaviour during teaching

* the teacher’s face expression

* the voice of the teacher

February 23, 2010

update…!!!!

Posted in Uncategorized at 1:11 am by muaizul

Salam pd semua…

Alhamdulillah, dalam kesibukan ni sempat juga saya menjenguk ke blog ni yg sudah lama ditinggalkan…bukan sengaja tp sebelum ni terlalu sibuk dgn pelbagai aktiviti…dgn aktiviti kolej, asignment, midsem exam dan byk lg…

So, berbalik kpd kursus teknologi pendidikan, kuliah telah diteruskan oleh Mejar Jasmy yang mana saya cukup2 tertarik dgn cara penyampaian dan pengajaran oleh Mejar Jasmy…dengan slide yang menarik dan diselang-seli dgn tayangan video membuatkan kami xbosan dlm kuliah…byk yg boleh dipelajari dari Mejar Jasmy ni…harap2 boleh jd seorng pendidik seperti beliau…=)

Kami semua juga telah diberikan satu tugasan baru iaitu menyediakan alat bantu mengajar bukan multimedia berdasarkan satu model pembelajaran…tugasan ini sepatutnya secara individu tetapi tutor kami yang baik hati Cik Aidah membenarkan tugasan ini dilakukan secara berpasangan…namun, disebabkan masalah teknikal yg xdapat dielakkkan saya dibenarkan utk buat tugasan tersebut bertiga…iaitu group asal kami…terima kasih Cik Aidah

Utk perkembangan kerja kumpulan nti saya akan post kemudian ye…insyaallah, ada kelapangan akan cuba meng’hidup’kan blog ni…sekian utk kali ini…salam

January 24, 2010

Group Projek!!!!

Posted in Uncategorized at 9:41 am by muaizul

Salam to all…

Okay, post kali ni saya akan ceritakan serba sedikit mengenai projek multimedia yang telah kami rancang. Pada peringkat awal kami bersetuju untuk menyiapkan satu video yang bertemakan alam sekitar. Kami namakan projek itu sebagai “Earth Need Us”. Tetapi disebabkan beberapa masalah yang tidak dirancang berlaku, kami sepakat menukar projek kami kepada suatu tema yang lain iaitu tema kekeluargaan atau lebih tepat lagi mengenai kasih-sayang ibu bapa kepada anak mereka.

Kenapa kami pilih tema ni??? Baru-baru ini kita dikejutkan mengenai satu  kes di mana seorang anak membunuh 4 orang ahli keluarga secara kejam di Gemenceh, Negeri Sembilan. Kes terbaru iaitu seorang anak yang belajar di luar negara yang bercuti memukul ayahnya sendiri kerana gagal menunaikan permintaannya untuk mendapatkan satu juta.

Macam-macam manusia sekarang sehingga tergamak melakukan sebegitu rupa terhadap keluarga sendiri terutamanya kedua ibu bapa yang bersusah payah membesar dan mendidik mereka dari kecil hingga dewasa. Jadi, atas rasa kesedaran  kami mengambil inisiatif untuk memberikan kesedaran kepada kepada masyarakat terutamanya para pelajar di UKM yang merupakan kumpulan sasaran utama kami. Di sini saya sertakan draf projek kummpulan kami secara ringkas :

Tajuk Projek : CINTA INFINITI

Masalah :

Terkesan dengan kes-kes masalah kekeluargaan yang berlaku baru-baru ini, kami rasa terpanggil untuk membincangkan perkara tersebut bersama sahabat-sahabat.

Objektif :

  • Menyampaikan permasalahan isu-isu kekeluargaan yang sedang hangat diperkatakan.
  • Mengingat kembali pengorbanan ibu bapa dalam membesar dan mendidik anak-anak.
  • Time frame :

    13 Jan – 25 Jan         – Perancangan tugasan

    26 Jan – 9 Feb           – Memulakan gerak kerja dan pengumpulan bahan-bahan yang diperlukan

    10 Feb – 21 Feb        – Mengambil  gambar dan video

    22 Feb – 8 Mac         – Kumpul dan sunting

    9 Mac – 19 Mac        – Kemas kini

    Kumpulan Sasaran : Pelajar UKM

    Tugasan :

  • Pengarah           : Aiman
  • Penyunting       : Nana
  • Penulis Skrip    : Nisa dan Nana
  • Jurukamera      : Semua
  • Pengangkutan  : Aiman dan Nisa
  • Jalan Cerita :

  • Pendahuluan – memaparkan permasalahan isu-isu kekeluargaan yang wujud ( isu-isu semasa)
  • Flashback – imbas kembali pengorbanan ibu bapa dari kita kecil hingga besar
  • Penutup – mamaparkan dalil dari Al-Quran dan Hadis serta kata-kata hikmah yang membolehkan penonton melakukan muhasabah diri sejauh mana mereka menghargai pengorbanan yang dilakukan ibu bapa
  • Secara ringkasnya inilah perancangan yang saya dan ahli kumpulan yang lain telah bincangkan. Harapan saya agar setiap perancangan yang telah dibuat berjaya dilaksanakan. InsyaAllah….Setakat ini dulu untuk kali ini. Sebarang cadangan dari sahabat-sahabat amatlah kami hargai dalam menambahbaik projek ini.

    January 22, 2010

    2G.B

    Posted in Uncategorized at 10:11 am by muaizul

    Salam to all…

    Mesti sahabat2 tertanya-tanya apa la 2G.B ni???? Sebenarnya 2G.B ni adalah nama kumpulan kami untuk projek multimedia nanti yang terdiri dari :

    1. MUHAMMAD AIMAN BIN ZULKIFELI                 A123339
    2. NUR SYAZANA BT MOHAMED LATIF                   A123028
    3. KHAIRUNISA BT ABD RAHAMAN                          A122788

    Idea asal untuk nama  ni diberi oleh Nana dan setelah di’touch-up’ sikit jadilah sebagaimana yang tertulis tu. Kenapa 2G.B??? Senang je sebab kumpulan ni terdiri dari 2 girls dan 1 boy. So, jadilah 2G.B

    Kami juga dah bincangkan mengenai projek multimedia yang akan dilakukan. Berkenaan dengan projek tersebut akan saya ceritakan dalam post yang berikutnya. Okay, stay tuned.

    p/s : nk dptkan nama group punya la lame…hampir sejam kot

    January 17, 2010

    Hello world!

    Posted in Uncategorized at 12:45 pm by muaizul

    Salam untuk semua…

    Alhamdulillah, akhirnya berjaya juga publish blog ni…1st time guna benda ni so banyak lagi yang kena explore…sape2 yang ada cadangan or idea boleh la kongsi bersama…

    Sekadar ni je untuk kali ni…keep in touch

    salam…=)